PUBLIC NOTE
  • HOME
  • Published Editions
  • how to PUBLISH
  • About
    • Meet the Team
  • Contact
    • Joining Public Note

PUBLIC NOTES

PUBLIC NOTES - EDITIE 4
Hooliganpreventie of voetbalveiligheid?
Hoe een beperkte veiligheidsfocus risico's creëert
​
Sebastiaan De Cocq
Foto

Ten tijde van de aanslagen in Parijs (2015) beschikte één van de aanslagplegers over een wedstrijdkaart voor de oefeninterland Frankrijk – Duitsland. Bij de entree van het stadion werd zijn bomgordel ontdekt doordat bezoekers gefouilleerd werden. Hij draaide zich om, liep weg en bracht de bom tot ontploffing. De aanslagpleger was de enige dode. Een bomgordel het stadion binnen krijgen, dat kan in Nederland nooit kunnen gebeuren. Toch?
Lees De Cocq (2018) hier
Professionele verbinders
Spreek je uit voor kwaliteit!
idwer doosje
Foto
​​Publieke organisaties en de professionals die daarin werken zijn gebaat bij goede ideeën om de kwaliteit te verbeteren. Dat kan via de professionals zelf die hun kennis delen over hoe het beter kan. Dit “professioneel verbinden” lijkt logisch, maar het is niet vanzelfsprekend dat dit gebeurt. De praktijk wijst uit dat jonge professionals juist worden ontmoedigd innovatieve ideeën uit te wisselen. Deze public note is gebaseerd op een onderzoek naar arts-assistenten die zich desondanks inzetten voor een organisatieverbetering van de afdeling of ziekenhuis waarvoor zij werken. Waarom doen zij dat en hoe doen zij dat? Een ‘dynamo’-analyse biedt een verlichtend perspectief.
Lees Doosje (2018) hier
ALLE WEGEN LEIDEN NAAR PARMA?
OVER LOBBYEN BIJ HET EUROPESE VOEDSELVEILIGHEID AGENTSCHAP
​RIK JOOSEN
Foto
Lobbyen is een niet te missen onderdeel van besluitvorming in de EU. Hoewel veel onderzoek kijkt naar lobbypraktijken richting de Europese Commissie en de Raad, missen we kennis over hoe lobbyisten zich verhouden tot EU agentschappen. Het is essentieel hier meer over te weten, omdat deze agentschappen steeds meer zeggenschap krijgen over EU besluitvorming. In mijn werk onderzoek ik waarom lobbygroepen interacteren met EU agentschappen. Aan de hand van interviews met lobbyisten die hun pijlen richten op het Europees voedselveiligheid agentschap zet ik uiteen hoe zij in hun interactie proberen voorspelbaarheid van diens besluitvorming te verhogen en de reputatie van dit agentschap in stand te houden. Helaas leiden deze doelen vaak tot tegenstrijdige situaties. Mijn onderzoek geeft inzicht in drijfveren van lobbyisten en laat zien dat het van belang is om een goede balans tussen onafhankelijkheid van en interactie met lobbyisten na te streven als agentschap. ​
LEes Joosen (2018) hier
PUBLIC NOTES - EDITIE 3
HOW DO YOU LIKE ME NOW? 
MARIJ SWINKELS
Foto
LEES HELE ARTIKEL
Donald Trump entered the White House with a set of promises to radically change US foreign policy (Fischer 2016), headed under his slogan to put 'America First'. Even though many satirists followed up on Trump's 'America First' by asking if their country could be second, the statements Donald Trump makes on foreign policy leave foreign policy-makers struggling to understand his position. Apart from promising radical changes, Trump himself also seems to radically change his views with regard to earlier decisions. In this public note Marij present how changes in Donald Trump's belief system before and after the US election can contribute to foreign policy strategy. 
PLOFKIP OF BOFKIP? 
Framing Die TOT DE VERBEELDING SPREEKT
INIGO BEEKER

Foto
LEES HELE ARTIKEL
​De ‘Vluchtelingenstroom’, de ‘lange arm van Ankara’, de ‘Teevendeal’… Dit zijn voorbeelden van frames die al geruime tijd in het nieuws circuleren en bij de lezer onmiddellijk een beeld oproepen. In deze Public Note beschrijf ik hoe het gebruik van beelden ervoor zorgt dat er een frame blijft hangen bij de lezer. Wat maakt deze en andere frames dan zo sterk? Waarom blijft het ene frame wel hangen en het andere niet? Deze vraag beantwoord ik op basis van mijn onderzoek naar framing in het debat over de plofkip, in een campagne van Wakker Dier die al jaren in het nieuws te zien is. 
HET GULZIGE GEMEENTEHUIS 
ERIK-JAN VAN DORP
Foto
LEES HELE ARTIKEL
Dat gemeenten ertoe doen staat buiten kijf. Maar, wat doet de gemeente — en gemeenteambtenaren — eigenlijk? Erik-Jan van Dorp observeerde gemeentesecretarissen en constateerde tot zijn verbazing dat zij ‘gevangen’ lijken te zitten in de gemeentelijke bureaucratie.
PUBLIC NOTES - EDITIE 2
Wat betekent het om dik te zijn?
de ervaring van het lichaam in organisaties
dide van eck

Foto
LEES HELE ARTIKEL
Bepaalt iemand zijn of haar lichaamsgrootte hoe diegene zich moet of kan gedragen? Vertelt iemand zijn of haar lichaamsgrootte hoe diegene is als persoon, wat zijn of haar identiteit is? En kan hij of zij dit nog veranderen? Dit zijn een aantal vragen waar Dide van Eck zich mee bezig heeft gehouden in haar afstudeeronderzoek. Ze bespreekt de verhalen van zwaarlijvige, volle, of ‘dikke’ mensen over stigmatisering en ongelijkheid die zij meemaken binnen organisaties, maar ook daarbuiten.
peoplemanagement
waarom zitten we niet op één lijn?
Julia penning de vrieS

Foto
LEES HELE ARTIKEL
Uit onderzoek blijkt dat leidinggevenden vaak positiever zijn over hun peoplemanagement-vaardigheden dan hun medewerkers. Peoplemanagement verwijst naar een combinatie van ondersteunend leiderschaps-gedrag van directe leidinggevende en hun rol in het uitvoeren van HR-maatregelen. Het verschil in medewerker- en teamleider percepties van peoplemanagement kan worden gedefinieerd als peoplemanagement discrepantie. Waarom zitten docenten en teamleiders niet op één lijn? Een antwoord op deze vraag kan teamleiders handvatten bieden om de kloof tussen hun eigen percepties en die van hun docenten te verkleinen.
Sociale firma's: Goed werk!
Drie notes voor practitioners
Pieter ten broeke

Foto
LEES HELE ARTIKEL
Sociale firma’s zijn commerciële ondernemingen die als primaire doel hebben om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Er komen steeds meer sociale firma’s en in het kader van de Participatiewet wordt hun maatschappelijke taak steeds belangrijker. Maar wat is hun werkwijze en is deze wel geschikt om hun doelgroep aan het werk te helpen? Door empirisch onderzoek bij vier sociale firma’s te combineren met theoretische inzichten wordt antwoord gegeven op deze vragen. De conclusie leidt tot aanbevelingen over het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Het dovende vuur van de Olympische Spelen
is dit sportevenement nog wel houdbaar?
danielle den hErtog

Foto
LEES HELE ARTIKEL
Het Olympisch vuur is nog maar net gedoofd, maar de waakvlam voor de eerstvolgende Spelen is al aangewakkerd. Wat blijkt; de schattingen voor de begroting van de Spelen in Tokio is al verviervoudigd ten opzichte van de schatting die was gedaan toen Tokio de spelen kreeg toegewezen. Het Internationaal Olympisch Comité geeft aan dat de kosten omlaag moeten. Het is niet de eerste keer dat de organisatie van de Spelen en de economische lasten hiervan in één artikel genoemd worden. Er heerst steeds meer kritiek op de Spelen. Komt er een eind aan de Spelen zoals wij die kennen?


PUBLIC NOTES - EDITIE 1
​Een appeltje schillen met apple
absurd en begrijpelijk, maar geen goede oplossing
Iris Visser 
Foto
HELE ARTIKEL
​De Europese Commissie besloot op 30 augustus 2016 dat Apple 13 miljard euro aan achterstallige belasting moet betalen. Inclusief rente loopt dit bedrag misschien wel op tot 19 miljard. Hoe komt het dat Ierland een deal sloot met Apple, waarvan achteraf blijkt dat dit onwettig is? Waarom voert de Europese Commissie dit soort staatssteunonderzoeken zoals naar Apple eigenlijk uit? Deze Public Note geeft een aantal redenen waarom deze onderzoeken zowel absurd als begrijpelijk zijn. Er zijn echter betere oplossingen denkbaar om multinationals belasting te laten betalen, maar de Apple-zaak wakkert op zijn minst het debat (alweer) aan.
Zelfsturen in de zorg: een kwaliteitsimpuls?
Ja maar...
Lisa Bekkema
Foto
HELE ARTIKEL
​‘Zelfregelende teams’, ‘zelforganiserende teams’, ‘zelfsturende teams’, ‘zorgorganiserende teams’, ‘professioneel gestuurde teams’. Hoe je het ook noemt, al deze begrippen hebben hetzelfde uitgangspunt: dat de teams zelf, in plaats van de manager, verantwoordelijk zijn voor de zorg die ze leveren én de daarbij behorende managementtaken, zoals het maken van de planning en het bijhouden van prestaties. Dit blijkt in de praktijk makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe zorg je dat zelfsturing ook leidt tot een daadwerkelijke kwaliteitsimpuls?
Steek de hand in de nationale boezem
een frisse blik op het democratisch tekort van de eu
Tim Koch
Foto
HELE ARTIKEL
Het kan eenieder vergeven worden te denken dat het niet bijster goed gaat met de EU. Burgers worden bestookt met nieuws over monetaire crises, een falende vluchtelingenpolitiek en een heuse Brexit. Deze problemen worden vaak als symptomen van een diepere crisis gezien, namelijk dat de EU een bureaucratisch, ondemocratisch orgaan is. De EU zou kampen met een democratisch tekort. De vraag die dan rijst, is hoe dit tekort er dan precies uitziet. Een antwoord wordt gezocht door de laatste inzichten uit de International Betrekkingen toe te passen op de EU.

LOSSE PUBLICATIES
REFFLECTIVE NOTE: 
AFSTUDEERSCRIPTIES OMVATTEN JUWEELTJES VAN KENNIS EN INZICHTEN
EEN REFLECTIE OP "MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORDE WETENSCHAP"
PROF. DR. PAUL 'T HART // HELE ARTIKEL
Foto
HELE ARTIKEL
Paul ’t Hart is als hoogleraar betrokken bij de Universiteit van Utrecht en Nederlandse School voor Openbaar Bestuur. Inhoudelijk opereert hij op het grensvlak van bestuurskunde, politicologie en psychologie. Hij is een nationaal en internationaal vermaard expert op het gebied van crisismanagement en politieke en ambtelijke elites. Hij reflecteert in deze reflective note op Redactie Public Note's visie: maatschappelijk verantwoorde wetenschap.
Public note: 
maatschappelijk verantwoorde wetenschap
Public Note's visie
redactie public note // hele artikel
Foto
HELE ARTIKEL
Redactie Public Note bestaat uit een groep Research Master studenten in Public Administration and Organizational Science. Wij hebben een visie ontwikkeld over hoe de wetenschap er volgens ons uit zou moeten zien: maatschappelijk verantwoorde wetenschap.
Foto

​Public Notes

​In maximaal vijf minuten leestijd laten de auteurs in hun artikelen links zien hoe hun onderzoek en inzichten toepasbaar zijn in de praktijk.
ZELF PUBLICEREN?

SUPPORTED BY:

Foto
Foto
  • HOME
  • Published Editions
  • how to PUBLISH
  • About
    • Meet the Team
  • Contact
    • Joining Public Note